Prof. Dr. Kadıoğlu'na bravo

Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, bir ilke imza attı.


Erzurum Kongresinin 100’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere Prof. Dr. Kadıoğlu, çizdiği 57 Atatürk portresi albümü ve yazdığı Kongre Öyküleri kitabı ile renk kattı.

 

Kongre Öyküleri kitabı, ülkenin o gününü yansıtan ‘Genel Durum’ ile başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ile Kazım Karabekir Paşa, 11 Nisan 1919 günü Şişli/ İstanbul’da bir araya geliyor. 0 gün Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir, Anadolu’da istiklal mücadelesi başlatma kararı alıyor. Bir ay sonra Üçüncü Ordu Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkıyor ve Karabekir Paşa ile buluşmak için Erzurum’a geçiyor. 

 

Erzurum’da 57 gün konuk olan ve askerliğe veda eden Mustafa Kemal, çeşitli illerden gelen delegelerin katılımı ile yapılan Erzurum Kongresine başkanlık etti. Manda ve himaye kabul etmediğimizi tüm dünyaya ilan eden Gazi Paşa, doğduğu Selanik işgal altında olduğu için nüfusunu Erzurum’a aldırdı.



KONGRE İÇİN İKİ YILINI VERDİ


Kongrenin 98’inci yıldönümünden itibaren Prof. Dr. Kadıoğlu da, “Ben ne yapabilirim?”, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, “Borcumu nasıl öderim?” diye planlar yaptı.


Ardından, Erzurum’da parmak hesabı 57 gün kalan Mustafa Kemal Paşaya kaldığı her gün için bir portre çizmeye başladı. Erzurum Kongresine ait belgelerle, çizdiği harika resimleri yan yana getirdi. Cerrah olmasına karşın, bir ressam, bir tarihçi, bir edebiyatçı gibi Kongre Öykülerini derleyerek iki eseri vaktinden önce tamamladı. 


 

TDED Erzurum Şubesi Yayınlarından çıkan Kongre Öykülerini imzalı olarak aldım. Kitapta yer alan; Sivas’a uğurlanması sırasında Mustafa Kemal’in Kazım Karabekir Paşa ile vedalaşma sahnesi, gözlerimi yaşarttı.

 


500 YERİNE 1919 OLMAZ MI?

 


Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘Vatanın bağrında/ Elli yedi gün/ Ya istiklal ya ölüm’  isimli projesini Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya anlattı. Bunun üzerine albümü, Atatürk’ün adını taşıyan üniversite bastırma görevini üstlendi. Ancak albümün sadece 500 adet olması, sorun çıkardı. Talepler çığ gibi büyürken Rektör Prof. Dr. Çomaklı’nın albüm sayısını 1919’a çıkarması daha uygun olmaz mı?

 

 

Gelelim sözün özüne: Erzurum Kongresinin 100’üncü yılına, bireysel olarak iki eserle katılan Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu’nun heyecanını görünce, aklıma böylesine önemli bir etkinlikte hiçbir görev almayan, katkı sunamayan koskoca kurumlar ve sözde sivil toplum örgütleri geldi.  Bravo sevgili Hakan hocam, bu konuda kılını dahi kıpırdatmayanların tümüne bedelsin…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.