Hüseyin Yıldız anlatıyor:
Ben Hüseyin Yıldız. 1956 yılında Erzurum da doğdum. Babam TCDD Kısım şefi Hacı Müslüm Yıldız.5 erkek 1 kız çocuklu ailenin beşinci ferdiyim. 1964 yılına kadar Karsta çalışan babam bu yıl Erzurum’a tayin istedi.
Fotoğraf Arşivim den. Kısım Şefi Müslüm YILDIZ,I Ziyaret eden abisi Mihrali YILDIZ. Üstteki Arma ince saç pirinç, alttaki son yıllarda pirinç döküm arma babam ikisini de kullanmıştır. (koleksiyonumdan).
En büyüğümüz Mehmet Zeki abim Erzurum Erkek sanatta okuyor, iki numara Zühtü abim Atatürk Üniversitesinde Ziraat Fakültesinde Yüksek Ziraat Mühendisliği Zootekni okuyor, Üniversitenin Kayak Takımında usta bir kayakçı, 51 Kilo hafif sıklet üniversiteler arası Trabzon da madalyalı boksör ve iyi bir karikatür çizer. Hasan ve Sırrı ağabeyim
Hasan ağabeyim ve Sırrı ağabeyim iyi birer resim ve grafik ustası. Hasankale Garının Karşısında Personel Lojmanı Yapılırken puantörlüğünü yaptı. Atatürk Üniversitesinin ana giriş kapısının mimari çizim uygulaması ve taş işçilik uygulamasını yapan başarılı bir demiryolcu çocuğuydu.
Fakat Sırrı abimin bir özelliği Kars'ta 1964 yılındagGazyağı tenekelerini açarak uçak kaportası yani şimdiki; Çesna tipi uçağı yapıp, Drezinli Motorunda motoru söküp; hoplayan zıplayan bir uçak yapan yetenekli bir demiryolcu çocuğuydu.
Fotoğraf Otomatik Lubitel-2 ile ben çektim-Kurban bayramı. Sırrı ağabeyimle, Doğu ekspresinde kayın biraderini Erzincan/İliç’te ziyarete gidiyoruz. Ömrümüz demiryolları ile bütünleşmiştir.
Her yaz tatilinde Yol Atölyesinde çalışırdı. Hasankale Tren garı Ambar Rampasının Kesme taş zemin Döşemesini yapmış, başarılı bir demiryolcuydu. Samsunda görev yaparken ilk soru cevap bankasını elektronik olarak yaparak köy ilkokuluna 30 yıl önce hizmet verdi. Köy camisi ve muhtarlığa Diyafon sistemi kurarak Samsunun bir köyünü ihya etti.
Her demiryolcu çocuğu (bizim kuşakta ) kız erkek fark etmez, hepsi başarılı birer sporcu ve sanatkârdı.
Birinci sınıftan, ikiye geçince Erzurum da Tatbikat İlkokuluna kaydımı yaptırdım. Babam Erzurum Gar da şube 45 Kısım şefi olarak göreve başladı, bizde; Başak evlerde bulunan tek kat mütevazı lojmana taşındık.
Fotoğraf. Resim ve Fotoğraf Öğretmenim Fuat İĞDEBELİ hocamla, Birol Tabelada vefatından iki yıl önce.
Ortaokulu Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulu'nda yani; meşhur (TABUTLUKTA) okudum. Resim Öğretmenim Fuat İğdebeli'den resim ve fotoğraf dersini aldım. Liseyi: Erzurum Atatürk Endüstri Meslek ve İnşaat Teknik Lisesinde Teknisyen olarak bitirdim.
İlk Fotoğraf Makinam Ankara’da bir mağazadan aldığım 2.ci el bir makinaydı. (Kodak enstamatik). Bu makine ile, fotoğraf sanatına başladım. Zaman zaman sergilerimi Erzurum Halk Eğitim Merkezi'nde açtım.
1974-1977 Yıllarında Ortaokulda yaz tatillerinde TCCD. Fidanlık işletmesinde çalışırdım Puantörümüz Arkeolog İlhan Kaymazdı. Amasyalı Mustafa amca çavuşumuzdu. Zaman zaman el arabası ile 50 metrelik hortumu alır garın yanındaki çay bahçesinin ağaçlarını sulardım. Sabahları özellikle yapardım. Öğleden sonra ise aynı ekipmanla TCDD Demirspor lokalinin ve lojmanların önünde bulunan akasya ağaçlarını sulardım.
Fotoğraf: Sebahattin BOYABAT.1975 Lubitel -2 . Abilerim kayak sporu yaptıkları için, ben de hafta içi gider kiremittik tabyada onlarla kayak yapardım. Bu fotoğrafta onlardan biri
Okul Eylülde açılınca işten ayrılır, üçüncü ayında gider işçi ikramiyemi alırdım.1974 Yılında İlk Foto muhabirliğine değişik gazetelerde ve Milletin sesinde devam ettim. Bu arada her demiryolu seyahatinde Yol Fotoğrafları çektim, tüm demiryolcu tren personeli gazeteci, Kısım şefi oğlu olarak tanıdıkları için, hiç bir yardımı esirgemediler
Sonra bu seyahatlerden birinde baba Köyüm Sırbasan’a giderek. Gukki’nin Tüneli dedikleri yerin karşısındaki Tünelin üzerinde O zamanın Meşhur (DOĞU EKSPRESİNİN) Erzurum’dan yani Topdağı istasyonundan Sarıkamış’a gidecek iki tünelin arasında bu fotoğrafı yakaladım. Fotoğraf. Hüseyin YILDIZ.1979
Çok enteresandır: Topdağı köyünde yaşayan lakabı (Deli Sebo) derler Sebo, Doğu ekspresinin Koruyucu meleğidir. Kondüktörün veya tren şefinin de zaman, zaman Trende kontrollerini çoğu zaman Sebo yapardı. Tren tünele girerken vagonların lambalarını yakar, tünelden çıkınca; gider ana şebekeden elektriği kapatırdı. Herkes Seboyu iyi bir trenci, koruyucu bilirdi ve ondan bilet sorulmazdı. Topdağından Sarıkamış veya Kars'a, Kars’tan evine döner, bazen de, Topağından Erzurum’a, hatta; Ankara, Eskişehir’e gittiği günler olurdu.
Fotoğraf: Hüseyin YILDIZ- Birgün Topdağından Erzurum’a gelirken Sebo Topdağından bindi trene, tam benim Süngütaşı nın kale altından geçtiğimiz andır bu fotoğraf. Mevsim kış, Sebo kaban giymiş, kasketinde demiryolu arması ve tereği boydan boya onun gönlündeki yıldızlarla dolu. Bu fotoğraf Demiryolu Tarihinde hiçbir yerde bulamayacağınız bir fotoğrafıdır. Mekânı cennet olsun.
1981 Yılında Topağında nişanlandım, nişanlı iken Sırbasan ile Topdağı arasında çalışırken, sabahın erken saatlerinde bir yük treni kazası oldu. Koştuk iki takım. Biz yani Topdağı ekibi ve İskender çayırı ekibi ile kazayı kurtardık. Yeniden yolu açtıktan sonra, Boraç vuranların yanında traverslerin ucunda, Balast taşlarını düzleyerek Banket yapmaya başladım. Banket kusursuz bir görünüşteydi.
Ramazan şef geldiğinde Süca çavuş: ‘’Şefim banketleri Hüseyin yaptı’’ deyince Ramazan şef dizüstü çöküp raylar üzerinde Sırbasan üstü açık tünele doğru baktı. Bana dönerek; ’’Maşallah dedi cetvelle mi yaptın? Vallahi üstünde iskarpinle dolaş’’ dedi.
Neden bu kadar muntazam olduğunu sorunca; ‘’Şefim demiryolcu çocuğu olduğum içi yol çavuşları yürürken yol kontrollerinde ayaklarına taş değmesin’’ dedim. Çok Hoşuna gitti Teşekkür ederek, Motorluya binip Erzurum’a döndü.
Lise yıllarımda da Şimdi Zonguldak ta Kısım şefi olan emekli Demiray Yerdelen le çalıştım. Rahmetli Naim YERDELEN amcamızın oğlu. H- Profil kalıpları döküyor, perde ızgaralar hazırlıyoruz, harcını biz, montajını biz yaparak, yol atölyesinin dört bir yanını, bir okul tatili sezonunda yaptık. Her trenle ya da yürüyerek geçtikçe o ikimizin emek verdiğimiz çalışmalarımızı hatırlarım. Demiray şefe selam olsun.
1984-Orgeneral Nurettin BARANSEL-KIŞ TATBİKATI-PAŞAPINARI-ŞİVİŞLİ-BEYAZ KÜRKLÜ BEN FOTO MUHABİRİ MİLLETİNSESİ GAZETESİ
Yerel bir Erzurum Gazetesinde Araştırmacı -yazar olarak görev yaptım.19 yıl Atatürk üniversitesinde çalıştım. En son Çayırova Tohum Sertifikasyon Test müdürlüğünde idare amiri, sonra Sakarya da Tarım il müdürlüğünde inşaat teknisyeni olarak görev yaptım. 2015 te Adapazarı İlçe tarımdan müdürlüğünden emekli oldum. İki erkek evladımdan biri Genel cerrah uzman doktor, abisi İdari işler müdürü. Her iki evladımdan bir kız, birer erkek torunum var, onlara eşimle dedelik, ninelik yaparak rabbimize iyi kul, peygamberimize iyi birer ümmet olarak yetiştirmeye çalışıyoruz.
Rahmetli Kısım şefi Hacı Babam her zaman derdi ki: Demiryolcu Ölünce çilesi biter. TCDD.4.İşletme Müdürlüğü Şube 45 Kısım şefi Hacı Müslüm YILDIZ a 1970 Yılında emekli olunca bu özel serkisof TCDD. Saatini hediye eder. Üstteki arma ise, ilk yıllarda kullanılan Kasket brövesidir.
Sevgili TCDD tüm personellerinden vuslata erenlerin cenneti mekân olsun. İyi ki sen varsın Müslüm hocam; Erzurum seninle demiryolcu hatıraları ile yaşayacak