100'üncü yıl ayıbı!

Milli Mücadelenin yüzüncü yıldönümü nedeniyle sadece Erzurum’da değil, Samsun, Amasya, Sivas ve başkent Ankara’da farklı bir heyecan rüzgarı esiyor.


Önce Erzurum’da yapılan etkinliklerden hafızalarda kalanları anımsayalım:


Erzurum Kongresi nedeniyle geçen 23 Temmuz günü Cumhuriyet Caddesinde başlayan ve tarihi Kongre binasına kadar devam eden bayrak yürüyüşüne binlerce gönüllü ile birlikte katıldık.
Aynı gün Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi Solotürk ve Türk Yıldızlarının gösteri uçuşunu, sevgili torunum Azra ile birlikte heyecanla, gururla izledik. 

 

Sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu’nun bireysel katkılarını unutmamak gerek.
Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı 57 gün anısına Kadıoğlu’nun çizdiği, muhteşem Mustafa Kemal resimleri ve Kongre Öyküleri renk kattı.


Ayrıca Erzurum’un gözbebeği, siyaset üstü sivil toplum örgütümüz ER-VAK’ın iki ciltlik ‘Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele’de Erzurum’ isimli, bin yüz kırk sayfalık dev eser yüzümüzü ağarttı.


Editörlüğünü Prof. Dr. Yavuz Aslan ve Doç. Dr. Tolga Başak’ın yaptığı, seçilmiş makale ve bildirilerden oluşan kitapların parasız dağıtılması da ER-VAK’a has bir uygulama. Başkan Erdal Güzel ve yönetim kurulu üyelerini canı gönülden kutluyorum.

 

 

Geçen hafta Erzurum Gazeteciler Cemiyeti’nden Mahmut Akdağ ile birlikte ‘100. Yılda Sivas’ta 100 gazeteci’ etkinliğine katıldık. Kurucuları arasında bulunmaktan onur duyduğum Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) etkinliği için Sivas’a gelen gazetecilerle, Yıldızeli yakınlarında, Bilici Termal Hotelde konakladık. Kaplıcanın suyu çok sıcak ve kükürt oranı da yüksek.

 


Sivaslı bir işadamının yaptırdığı, 600 yataklı ve 200 milyonluk termal tesiste konaklayan Erzurumlularla karşılaştık.
Erzurum’dan gidiş- dönüş bin kilometre yaparak termal tesislerden yararlanmak için gelenler, Pasinler, Ilıca ve Köprüköy’deki termal tesislerin yetersiz oluşundan yakındılar.

 

Sivas’ta hem meslekte hem de cemiyet hayatında beraber yol aldığımız TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Erdoğan Kahya, Sirer Doğan, Yücel Yönal, Aydın Deliktaş, Faik Bakoğlu, İsmet Kösoğlu ile doyumsuz sohbetler gerçekleştirdik.

 

Milli Mücadelenin lideri Mustafa Kemal, Erzurum’da sonra gittiği Sivas’ta 108 gün kalmış. O günlerde yaşananları bize Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyesi Ahmet Necip Günaydın anlattı. Adeta ağzından bal damlayan Günaydın’ı iki saat soluksuz dinledik. 

 

Daha sonra Sivas’taki Kongre binasını gezdik ve hayran kaldık.
Unutmadan aktarayım. Erzurumlu kahraman Kara Fatma’nın belgeselini, Sivas’taki kongre salonunda izledik. Aslında Sivas’taki Kongre binası ile Erzurum’dakinin fiziki farklılıkları fazla değil. Ancak Sivas kongre binasındaki salonlar dopdolu. Sivas’ın yanında Erzurum Kongre binası adeta boş gibi duruyor.
Bu ayıp bize yeter ve artar bile. 

 

Çareyi uzaklarda aramıyorum. Çare, Vali Okay Memiş olabilir.
Bir el atarsa, Erzurum Kongre binası da gerçek hüviyetine kavuşmuş olur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.